Mugurkaulāja jostas daļas diskektomija

pacients
diskektomija ir ķirurģiska procedūra, ko veic, lai novērstu diska trūci vai deģeneratīvas diska izmaiņas mugurkaula apakšējā daļā. Ķirurgs veido pieeju mugurkaulam no aizmugures, caur muguras muskuļiem. Mugurkaula jostas daļas diskektomija ir ieteicama tad, kad fizioterapija vai zāles nespēj mazināt muguras sāpes, ko izraisa iekaisums, un ir saspiesta nerva saknīte. Diskektomija arī ieteicama, ja ir pazīmes, kas liecina par nervu bojājumiem, piemēram, vājums vai jušanas zudums kājās.

Operācija var tikt veikta atklātā vai minimāli invazīvā tehnikā. Diskektomija burtiski nozīmē “diska izņemšanu”. Diskektomiju var veikt jebkurā mugurkaula daļā– kakla, krūšu vai jostas. Ķirurgs sasniedz bojāto disku no mugurpuses caur muskuļiem un kauliem. Ķirurgs piekļūst diskam, veicot mugurkaula kanāla atvēršanu, tā saucamo fenestrāciju. Atvirzot neirālās struktūras uz vidu tiek nodrošināta pieeja diskam un tas tiek izņemts.
Pastāv dažādi ķirurģiskie instrumenti un paņēmieni, lai veiktu diskektomiju. „Vaļējā” tehnikā ​​izmanto lielu ādas griezienu un muskuļu atslāņojumu, lai ķirurgs var tieši apskatīt anatomiju. Minimāli invazīvā tehnikā​​, ko sauc par mikrodiskektomiju, izmanto nelielu ādas griezienu un disketomiju veic mikroskopa kontrolē. Tāpat arī pastāv mikroendoskopiska tehnika, kad piekļuve diskam tiek nodrošināta atbīdot muskuļus ar speciāliem dilatātoriem un vizualizācija tiek nodrošināta ar speciālas videokameras palīdzību. Minimāli invazīvās tehnikas nodrošina mazāku audu traumatizāciju un  var samazināt atveseļošanās laiku. Katrā individuālā gadījumā ķirurgs ieteiks ​​vispiemērotāko tehniku Jūsu konkrētajā gadījumā. Skriemeļu savstarpēju sastiprināšanu var veikt diskektomijas laikā un tās uzdevums ir palīdzēt stabilizēt mugurkaulu pacientiem ar mugurkaula nestabilitāti. Savstarpējai skriemeļu sastiprināšanai izmanto kaulu transplantātus un implantus.
Jūs varētu būt kandidāts uz operāciju, ja Jums ir:

  • radioloģiski izmeklējumi (MR, DT) uzrāda diska trūci
  • stipras sāpes, vājums vai nejutīgums kājā vai pēdā
  • sāpes kājās (išiass) stiprākas kā muguras sāpes
  • simptomi, kas nav uzlabojusies pēc fizioterapijas vai medikamentu lietošanas
  • kāju vājums, jušanas zudums dzimumorgānu apvidū un urīnpūšļa vai zarnu kontroles zudums (cauda equina sindroms).

Mugurkaula jostas daļas diskektomija var būt ieteicama, ja ir  sāpes kājās, ko izraisa:

  • diska trūce(gēlam līdzīgais diska centrs var izspiesties no dabīgās lokalizācijas un sāpīgi spiest uz nervu)
  • Deģeneratīva disku slimība (diskiem nolietojoties, izžūstot un saraujoties, tie zaudē elastību un amortizācijas spējas). Šīs izmaiņas noved pie mugurkaula jostas daļas stenozes vai diska trūces.

Lēmums par operācijas nepieciešamību
Lielākā daļa diska trūču sadzīst pāris mēnešu laikā bez ķirurģiskas ārstēšanas. Jūsu ārsts var ieteikt ārstēšanas iespējas, bet tikai Jūs varat izlemt, vai operācija ir piemērota Jums. Noteikti apsvēriet visus riskus un ieguvumus, pirms pieņemat lēmumu. Tikai 10% cilvēku ar diska trūci pēc 6 nedēļām ir tik stipras sāpes, ka jāapsver ķirurģija.

Kas veic operāciju?
Neiroķirurgs  vai mugurkaula ķirurgs(vertebrologs). Jautājiet savam ķirurgam par viņa apmācību it sevišķi, ja Jums ir sarežģīts gadījums vai atkārtota iejaukšanās.

Kas jādara pirms operācijas?
Jums var būt paredzēti pirmsoperācijas izmeklējumi (piemēram, asins analīzes, elektrokardiogramma, krūškurvja rentgens). Jums būs jāparaksta piekrišana operācijai un jāinformē par iepriekšējām veselības problēmām, alerģijām, patreiz lietotajiem medikamentiem, dažus no tiem var būt nepieciešamība pārtraukt lietot.

Neēdiet un nedzeriet pēc pusnakts naktī pirms operācijas.
Operācijas rītā:

  • Dušā izmantojiet antibakteriālās ziepes, uzvelciet  svaigi mazgātu, vaļīgu apģērbu.
  • Valkājiet iešļūcenes.
  • Ja jums ir jālieto zāles, uzdzeriet iespējami maz ūdens.
  • Nelietojiet kosmētiku, bižutēriju.
  • Atstājiet visas vērtslietas un rotaslietas mājās.
  • Paņemiet sarakstu ar lietotajiem medikamentiem.

Jums jāierodas slimnīcā 2 stundas pirms jūsu paredzētās operācijas laika, lai pabeigtu nepieciešamās formalitātes. Anesteziologs sarunas laikā izskaidros anestēzijas būtību un tās riskus. Tiks ievietots intravenozais katetrs.

Kas notiek operācijas laikā?
Operācijai ir pieci posmi, kas ilgst 1-2 stundas:

1. Anestēzijas iedošana un pacienta pozicionēšana uz operācijas galda.
2. Ādas, zemādas un muskuļu pārdalīšana līdz mugurkaulam.
3. Mugurkaula kanāla atvēršana (fenestrācija).
4. Diska trūces izņemšana.
5. Brūces slēgšana.

Kas notiek pēc operācijas?
Jūs atmodinās pēc operācijas. Tiks novērots asinsspiediens, sirds ritms un elpošana. Nodrošināta atsāpināšana. Pēc tam, kad būsiet nomodā, tiksiet pārvietots uz palātu, kur Jūs varēsiet pakāpeniski aktivizēties (sēžot krēslā, staigājot). Lielākā daļa pacientu var doties mājās tajā pašā dienā. Citi pacienti parasti tiek izrakstīti pēc 1 vai 2 dienām.

  • Parasti pēc operācijas tiek nozīmēta pretsāpju terapija.
  • Izvairieties no ilgstošas sēdēšanas.
  • Neceliet smagumus.
  • Neveiciet mājas darbus līdz ārsts atļauj to darīt.
  • Atlieciet seksuālo aktivitāti, līdz ārsts atļauj to darīt.
  • Nesmēķējiet, tas kavē sadzīšanu, palielina komplikāciju risku. (piemēram, infekcijas).
  • • Pakāpeniski atgriezties jūsu parastajā ikdienas aktivitātē.
  • • Jūs varat iet dušā 3 – 4 dienas pēc operācijas. Ievērojiet ķirurga īpašos norādījumus. Nedrīkst iet vannā, pirtī, baseinā līdz ārsts atļauj to darīt.
  • Noņemiet šuves, kad norādīts.

Zvaniet savam ārstam, ja parādās paaugstināta temperatūra.
Atjaunošanās un profilakse
Ieplānojiet kontroles vizīti pie sava ķirurga 2 nedēļas pēc operācijas. Dažiem pacientiem var būt nepieciešama fizioterapija arī pēc operācijas.
Atveseļošanās ilgums variē no 1 līdz 4 nedēļām, atkarībā no pamatslimības un Jūsu vispārējā  veselības stāvokļa. Ir normāli just sāpes operācijas apvidū. Sākotnējās muguras  sāpes var nepāriet pilnīgi uzreiz pēc operācijas. Ir jāsaglabā pozitīva attieksme un cītīgi jāturpina pildīt savus fizikālās terapijas vingrinājumus, ja tādi nozīmēti.
Lielākā daļa cilvēku var atgriezties darbā 2 līdz 4 nedēļas pēc operācijas, ja darbs nav saistīts ar fizisku slodzi, citādi ir jāgaida vismaz 8 līdz 12 nedēļas.
Muguras sāpju atkārtošanās mēdz notikt bieži. Galvenais, lai izvairītos no sāpju atkārtošanās, ir profilakse:

  • Pareiza vertikalizācija.
  • Pareizas pozas noturēšana sēžot, stāvot, kustoties un guļot.
  • Atbilstoša vingrojumu programma.
  • ergonomiska darba zona.
  • Veselīga ķermeņa svara uzturēšana.
  • pozitīva attieksme un relaksācija.
  • Atturēšanās no smēķēšanas.

Kādi ir rezultāti?
Labi rezultāti tiek sasniegti 80 līdz 90% pacientu, kas ārstēti ar mugurkaula jostas daļas diskektomiju. Pētījumā, kurā salīdzināja operāciju ar neoperatīvu ārstēšanu uzrādīja:

  • Cilvēki ar kāju sāpēm  išiass), guva lielāku labumu no operācijas nekā ar pacienti tikai ar muguras sāpēm.
  • Cilvēki ar mazāk smagu slimības gaitu vairāk ieguva no neķirurģiskas ārstēšanas.
  • Cilvēkiem ar vidēji stiprām sāpēm vai stiprām sāpēm guva lielāku atvieglojumu no operācijas, kā neķirurģiski ārstētie.

Tāpat, minimāli invazīvām metodēm ir pierādīta līdzvērtīga efektivitāte kā atvērtai diskektomijai, bet minimāli invazīvo metožu priekšrocība ir īsāks operācijas laiks, mazāks asins zudums un muskuļu traumatizācija, ātrāka atveseļošanās, tomēr šīs jaunākās metodes nav piemērotas visiem pacientiem  Jautājiet savam ķirurgam par Jums piemērotāko diskektomijas metodi.
Diskektomija var nodrošināt ātrāku sāpju mazināšanu, kā neķirurģiska ārstēšana. Aptuveni no 5 līdz 15% pacientiem pēc operācijas var atjaunoties diska trūce ar sāpēm vai nu tajā pašā pusē, vai pretējā pusē.

Kādi ir riski?
Neviena operācija nav bez riskiem. Vispārējās operācijas komplikācijas ietver asiņošanu, infekcijas  un reakcijas uz anestēziju. Jo lielāka ir iejaukšanās, jo lielāks ir komplikāciju risks.

Retāk sastopamas komplikācijas ir:
Dziļo vēnu tromboze ( DVT)- potenciāli dzīvībai bīstama slimība, ko izraisa asins recekļu veidošanās kāju vēnās, ja pēc operācijas ir ilgstošs gultas režīms. Asins recekļiem atraujoties un iesprūstot plaušu artērijā, var izveidoties dzīvībai bīstama situācija.
Pneimonija. Ja pēc operācijas ir ilgstošs gultas režīms, plaušas netiek pilnībā izventilētas, tāpēc var iekaist, izveidojot pneimoniju. Tās profilaksei būtu jāveic klepošanas, elpošanas vingrinājumi.
Nervu bojājumi vai pastāvīgas sāpes. Jebkura darbība mugurkaulā saistās ar nervu vai muguras smadzeņu bojājuma risku. Bojājums var izraisīt nejutīgumu vai pat paralīzi.